Gårdsdriften er en av grunnpilarene i barnehagen vår og sammen med friluftsliv er det et tema som vil gå igjen fra år til år.
Vi har stor tro på at dette er med å gi barna en god start på livet – gjennom gode opplevelser og læringsmuligheter.
Gårdsdriften kan deles opp i to hovedområder; dyrene våre og dyrking av jorda. Som på alle gårdsbruk er det årstidene som bestemmer innholdet i hva som kan og skal gjøres.
Dyrene våre:
Gjennom det daglige arbeidet får barna erfaringer med det å ta vare på og gi omsorg til dyrene på gården. Vi sanker egg, gir de mat hver dag, gjør rent i de ulike dyregårdene og ser til at høns, kaniner, sauer og gris generelt sett har det bra. Dette er en del av de faste daglige oppgavene som barna er med på og vi opplever at barna har glede av samværet med dyrene og at de utvikler empati og omsorgsevne.
I løpet av et år får vi oppleve at det oppstår nytt liv på gården – på virkelig nært hold.Sauene våre lammer og vi avler fram kyllinger ved hjelp av rugekasser i barnehagen. Dette er en spennende prosess for både barn og voksne og vi alltid like spent på resultatet.
En viktig del av temaet gårdsdrift er å gi barna kunnskaper og erfaring om hvor maten kommer fra og naturens kretsløp. Vi slakter derfor noen av dyrene vi har og bruker kjøttet i måltidene som vi har gjennom året.
Vi har erfaring med at barna har en god opplevelse av dette, selv om noen kanskje også synes det er litt trist.
Dyrking av jorden:
Her er fokuset på "fra jord til bord".
Vi har i løpet av årene dyrket et variabelt utvalg av grønnsaker, frukt og bær. Litt urter, solsikker, poteter, gulrot, kålrot, rødbeter, sukkererter, tomater, agurker, mais, persille, gressløk m.m. Det å følge et frø fra vi planter det til vi kan høste og spise en ”voksen” grønnsak er en spennende prosess for både barn og voksne.
Barna skal gjennom temaet gårdsdrift:
- utvikle en grunnleggende forståelse av hvor maten ”kommer fra”
- oppleve glede ved å kunne dyrke og høste egen mat.
- oppleve å ha ansvar og omsorg for dyrene våre
- oppleve å være trygg sammen med dyrene.
- oppøve kunnskaper og ferdigheter om de ulike dyrene